Kako ćete u sekundi zaustaviti histeriju deteta

Oh, ti mališani! Pre par minuta dete se igralo i smejalo, a sada se, iz samo sebi znanih razloga, rasplakalo i napravilo takav spektakl koji ce sigurno pamtiti svi iz supermarket, iz parkića, sa ulice...

Klap.rs pronašao je efikasan način za zaustavljanje dečije histerije u sekundi i predlaže vam da ga isprobate.

Nije važno šta se tačno dogodilo – možda je polomio svoju omiljenu igračku, možda mu je mama zabranila desetu bombonu zaredom, možda mu je neko zauzeo mesto u prvom redu… Šta god da je u pitanju uopšte ne gubite vreme objašnjavajući se, jer  roditeljske pouke u konkretnom momentu dete uopšte i ne čuje. Umesto toga, smireno i ljubazno mu postavite samo jedno, pravo pitanje:

Pretpostavimo da je dete uznemireno jer njegov drugar nije hteo da mu pozajmi igračku. Nemojte čekati da počne da vrišti bez kontrole, odmah ga pitajte ovo magično pitanje: “Da li je to veliki, srednji ili mali problem?“ A posle njegovog odgovora predložite mu da zajedno razmislite kako da rešite ovaj problem -Možda bi trebalo da uzmemo drugu igračku?, ili -Pozovi drugara da se igrate zajedno. Postoji mnogo opcija.

Dečiji psiholozi objašnjavaju da postoje tri glavna razloga zašto ovakvo, reklo bi se obično pitanje deluje umirujuće na decu:

•  Dete vidi da prihvatamo i poštujemo njegova osećanja

•  Pitanje pruža detetu priliku da se zaustavi, razmisli i da pravilno proceni svaku situaciju

•  Postavljanjem ovog pitanja roditelji daju deci prostora da sami shvate kako da reše problem koji ih toliko frustrira

Upravo postavljanjem ovog pitanja i smirenim, kratkim razgovorom vi ćete uštedeti mnogo vremena i pri tome zadobiti poverenje deteta. Vremenom će ovo postati rutina, a dete će početi da prepoznaje i razume svoje emocije koje će naučiti da kontroliše u spornim situacijama.